Vilka är de vinnande korten i poker?

Pokerreglerna är förrädiskt enkla, men i grund och botten behöver du bara hålla koll på tio olika sorters händer du kan ha i ett pokerspel. Även om pokerspel online sköter det här automatiskt är det förstås bra att veta vilken hand som trumfar vilken.

Royal Straight Flush – färgstege från ess till knekt – är den absolut högsta hand du kan ha. Den slår till och med vanlig färgstege och fyrtal, som brukar vara de händer många först tänker på som starkast. Men royal straight flush är väldigt ovanlig och man kan spela i många år utan att få en kunglig färgstege.

Därefter kommer vanlig färgstege. Du har en färgstege när du har kort i stigande ordning i samma färg. Exempelvis hjärter 7-8-9-10-J. Eller 3-4-5-6-7 i spader. Ju högre färgstege, desto bättre förstås.

Nästa starka hand i poker är fyrtal. Också relativt ovanlig, men väldigt stark. Har du en färgstege kan du nästan vara säker på att du vinner, om nu inte någon har Royal Straight Flush eller färgstege. Spelar du Hold’em så kan det vara lätt att hamna i en fälla med de öppna korten, så tänk hela tiden på vilka andra kort som är starkare.

Sedan kommer kåk. Ett par och triss i kombination. Exempelvis 7-7-K-K-K, eller A-A-9-9-9. Här är det lite lurigare, eftersom det är vanligare att två har kåk när det ligger minst ett par på bordet. Trissen avgör då, den högre trissen kommer vinna.

Därefter är det dags för klassisk färg. Alla fem korten måste ha samma färg. Ruter, hjärter, spader eller klöver. Många brukar missa att färg är starkare än stege, som är den kombination som kommer därefter.

En stege måste alltid ha fem kort som följer varandra och ökar med ett. Från botten blir det alltså A-2-3-4-5 och så vidare hela vägen upp till 10-J-Q-K-A.

Triss kommer sedan, vilket är en starkare kombination av kort än vad man ibland tänker på. Visserligen är det en svagare hand jämfört med ovanstående, men den är relativt vanlig och slår både två par och par och högsta kortet, som är de efterföljande kombinationerna.

Två par kan vara överraskande starkt, särskilt om du har en stark kicker, vilket är det femte kortet när du har par.

Par är inte särskilt starkt och faktiskt den näst svagaste kombinationen.

Sist men inte minst är det högsta kortet som avgör om ingen annan har något av ovanstående.

Det som gör att poker blir så otroligt spännande är i spel som Texas Hold’em, där du spelar med två dolda kort och slutligen fem öppna, vilket innebär att du skapar din hand av totalt sju kort (men du får bara ha fem i din kombination).

Lycka till, och kom ihåg rankingen ovan så ökar du dina chanser att tjäna pengar på spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait